פרופ' עמוס נוטע,
ראש המחלקה להנדסת איכות ואמינות, מכללת כנרת; ראש המסלול למסטר באיכות ואמינות, המכון הטכנולוגי חולון
קצב השינויים המהיר המתחולל בעולם מתגבר מדי יום, טכנולוגיות חדשות מופיעות ומביאות תמורות בדרכים בהן אנו מתנהגים, עובדים ולומדים. ברצוני כאן להתייחס לטלקומוניקציה בפס רחב הדוהרת בשנים האחרונות קדימה. הטלקומוניקציה הינה תקשורת ממרחק באמצעים טכנולוגיים. התפתחות זו
יוצרת הזדמנות לפיתוח מעבדה לבדיקות לא הורסות [בל"ה] חובקת עולם המשרתת לקוחות בכל מקום.
מעבדה זו תשתלב במערכות המורכבות של החברות הגלובליות.
בחוברת של יבמ "להפיק תועלת מהמורכבות" מצוין שאנו חיים בעולם המקושר בממדים רבים – "מערכת של מערכות עולמיות", והתוצאה הינה דרגת קישוריות גבוהה ותלות הדדית רבה.
כיום מעבדות הבל"ה נתונות בתחרות ותחת לחץ להורדת מחירים ולמסירה של תוצאות אמינות ובזמן קצר. היכולות הטכנולוגיות קיימות כבר כיום ואלו המתפתחות מאפשרות למעבדה לבצע בדיקות באתרים שונים בעולם בו זמנית. באתר הבדיקה יפעלו עובדים בדרגות בל"ה נמוכות כאשר כל הנעשה שם יהיה מפוקח ע"י מומחים מתחומים שונים שהינם הטובים ביותר שהמעבדה יכולה להשיג. המומחים ישהו
ב"מרכז בקרה" אשר יוכל להיות וירטואלי. המידע יזרום ישירות אל המומחים ממערכות ראייה, מערכות בדיקה, מערכות סביבה ומהניידים של המבצעים. המומחים יהוו את הגורם המנחה והמחליט. במקומות קשי גישה וכאשר מדובר על בדיקות רוטיניות העבודה תבוצע באמצעות טכנולוגיות של רובוטיקה אינטליגנטית.
הטכנולוגיות אשר הבשילו עד כה מאפשרות עיצוב של מעבדת בל"ה במבנה חדש, כלומר מעבדה המספקת שירותי בדיקה וייעוץ בעולם כולו ממרכז אחד. למעבדה זו אני קורא: "מעבדת טלבל"ה".
במעבדה זו ישולבו טכנולוגיות הטלקומוניקציה עם אינטליגנציה רובוטית באמצעות "רובובודק" [או בקיצור "רובודק"], ראיה ממוחשבת, פעולה הדדית בזמן אמת בין המבצע למרכז הבקרה וכריה של מידע ממאגר "היסטורי" של ניסיון המעבדה.
מעבדת הטלבל"ה תתמודד עם בעיות עלות הבדיקות מאחר שתטפל בו זמנית בפרויקטים רבים במקומות גיאוגרפיים שונים בעוד שפעולות ההנחיה, הניתוח, ההחלטה והדיווח מבוצעות במרכז בקרה אחד.
המומחים במרכז יכולים להתקשר מידית עם מאגר נוסף של מומחים כדי לטפל בנושאים מורכבים . במיוחד. תיאור סכמטי של מבנה מעבדה גלובלית מסוג זה מוצג בציור 1