סיכום הכנס / דר' מרדכי אביעם

כנס אקדמי "ממגדל נוצרים ועד עיר מבצר"

סיכום הכנס / דר' מרדכי אביעם

דר' מרדכי אביעם, מנהל המכון לארכיאולוגיה גלילית, מרצה בכיר במחלקה ללימודי ארץ ישראל ויוזם הכנס המחקרי "ממגדל נוצרים ועד עיר מבצר – מבצרים ומצודות בצפון הארץ מהכנענים ועד צה"ל", מספר על הכנס המוצלח שנערך במכללה האקדמית כנרת

ב- 6 בדצמבר 2012 נערך במכללה האקדמית כנרת כנס מחקרי רחב היקף וייחודי בנושא מבצרים ומצודות בצפון הארץ. את הכנס ארגן דר' מרדכי אביעם, מנהל המכון לארכיאולוגיה גלילית ומרצה בכיר במחלקה ללימודי א"י במכללה. זו הפעם הראשונה שנושא כזה, העוסק במבצרים, הוא ליבו של כנס מדעי שמכסה את כל התקופות ההיסטוריות של ארץ ישראל.

ארץ ישראל, כגשר בין יבשות, הייתה תמיד אזור מעבר, שעברו בו צבאות ואשר אימפריות רצו לשלוט בו. יחד עם זאת, היו בארץ תקופות ששלטונות מקומיים וממלכות מקומיות ניסו לממש את שלטונן באמצעות הקמת מבצרים ומצודות בראשי ההרים והגבעות.

את הכנס שנכחו בו מעל 250 מאזינים, חובבים, סטודנטים וחוקרים, פתחו שתי הרצאות שעסקו במצודות הראשונות שהוקמו בצפונה של הארץ, בימי הכנענים, באלף השני לפני הספירה. שתיים היו בתחומה של העיר הכנענית הגדולה והעשירה ששכנה בכברי ואחת בקריית שמונה, שאולי סימנה את גבולה הדרומי של העיר הכנענית אשר שכנה בתל אבל בית מעכה. את המושב סגרה הרצאה שעסקה בשתי מצודות מתקופת הברזל, בראש זית ובהר אדיר, אשר אולי ניתן לראות בהן מצודות פניקיות בגבולה הצפוני של ממלכת ישראל.

המושב השני עסק במצודות של נוכרים ויהודים בימי הבית השני. מצודת אחסנה גדולה מימי הכיבוש של אלכסנדר מוקדון בשנת 332 לפני הספירה נחשפה בעת הרחבת כביש באזור עין תות. מצודה מרשימה, שהגנה על עורפו של היישוב ההלניסטי בתל קדש שליד קיבוץ יפתח, נחקרה בפסגת קרן נפתלי. המצודה עברה בסוף המאה השנייה לפסה"נ לידי החשמונאים, והוקם בה מקווה. מאוחר יותר הוטל עליה מצור על ידי חיילי הורדוס. עניין רב עוררה ההרצאה שעסקה בחפירה החדשה בחומה המסתורית, אשר נבדקה בפסגת הר ניתאי שמול הארבל. מסקנת החוקרים היא שיש בחומה כמה שלבים, אך בגלל מיעוט הממצאים קשה לתארך את השלבים בדיוק. החומה שייכת לתקופה הרומית הקדומה, ימי הורדוס או המרד הגדול. אולי, ובכך יש חידוש מעניין, היא שייכת גם לימי המרד השני, מרד בר כוכבא.

המושב הבא עסק בביצורי המוסלמים והנוצרים, בין ימי הביניים ועד המאה ה 18. במבצר המונפורט נערכת כבר שנתיים חפירה מטעם אונ' חיפה, שבה מתגלים ממצאים חדשים ומעניינים המאירים את השלבים השונים של בניית המצודה עד לשתי מערכות המצור, שהטיל ביבארס המלוכי על המצודה עד כיבושה. ההרצאה הבאה הציגה את המחקר המקיף, שנעשה במצודת נמרוד שלמרגלות החרמון. המצודה נחשבה פעם כמצודה צלבנית. התברר מעל לכל ספק, כי היא מצודה של השושלת האיובית שליטי דמשק, אשר הורחבה וחוזקה גם בימי ביבארס הממלוכי. ההרצאה השלישית עסקה בפרק היסטורי מרתק ביותר, שבו לקחה חלק חשוב גם מצודת הארבל, המצודה שקירותיה נראים היטב בתוך המערות שבמצוק. מדובר במאבק בין אמיר הגליל לאמיר הלבנון בשיא עוצמתה של האימפריה העותמנית במאה ה- 16 וה- 17.

המושב האחרון הוקדש לביצורי העת החדשה. המושב נפתח בסקירה של המחקר העדכני על מצודות הטיגארט שבנו הבריטים בגבול הצפון; נמשך דרך ביצורי צה"ל בגבול המזרחי עם התפתחותה של מלחמת ההתשה וההפגזות הכבדות בשנות השבעים; והסתיים בהרצאת קצין ההנדסה של פיקוד הצפון שסיפר, במידה והסיווג של המידע לא היה גבוה... על דרך ההתבצרות של צה"ל אל מול האיומים המודרניים בצפון.

מחוץ לאולם ההרצאות הוצג פוסטר של שיקום ושיחזור תחנת המשטרה של מעלות- תרשיחא. מפקד התחנה הנוכחי, סנ"צ איתן רז, הציג עבודת מחקר ופעילות פיסית לגילוי עברה המפואר של התחנה. מרביתנו לא רואים כלל, כי מתחת לחזות היבשה ולפעמים המרתיעה של תחנת משטרה מסתתר סיפור היסטורי מרתק. סנ"צ רז השקיע שעות רבות באיתור המידע על התחנה, בניקוי, בחיזוק, בשימור ובחשיפה של חלקי התחנה מאז בנייתה. כיום התחנה היא כמעט מוזיאון המשלב סיפורי עבר עם פעילות משטרה באזורנו. חשיפת הסיפר בכנס הביאה בעקבותיה מאמר בעיתון "הארץ" מהיום על גילוייה מחדש של התחנה.

החוקרים שהרצו בכנס הגיעו מאוניברסיטת ת"א, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת חיפה, מכללת הגליל המערבי, מכללת תל חי והמכללה האקדמית כנרת. בכך היה הכנס לא רק לרב תחומי בין ארכיאולוגיה, היסטוריה עתיקה, היסטוריה בת ימינו והיסטוריה צבאית, אלא גם חבק מוסדות מחקר שונים.

המכללה האקדמית כנרת תפיק בעקבות הכנס ספר מחקרי על ביצורי הצפון, שבו יתפרסמו המאמרים שהוצגו בכנס, אך גם מאמרים על אתרים אחרים. בסוף הספר יהיה גם נספח, שבו יוסבר איך וכיצד ניתן לבקר בחלק מאתרים מרתקים אלו.