קורס מיקרוביולוגיה של מים ושפכים

לקביעת פגישת ייעוץ
מלא/י פרטיך
שם:
שם משפחה:
דוא''ל:  
טלפון:
מתעניין בתחום:
select
אני מאשר/ת קבלת תכנים ופרסומים מהמכללה האקדמית כנרת בעמק הירדן
הזן טלפון ונחזור אליך מיד
 
1800-20-90-20

קורס מיקרוביולוגיה של מים ושפכים

קורס מיקרוביולוגיה של מים ושפכים, הינו אחד הקורסים המרכזיים בתוכנית הלימודים של המחלקה להנדסת תעשיות מים במכללה האקדמית כנרת. הקורס מאפשר לסטודנטים המשתלמים בהנדסת תעשיות מים לעתיד, לרכוש כלים בהבנת תהליכים ביולוגיים המשמשים לתהליכי טיפול במתקני טיפול במים ובשפכים ומתמקד על הממשק בין התהליכים הביולוגים להנדסת התהליך.

מערכי המעבדה הנלמדים בקורס מאפשרים התנסות מעשית והמחשת החומר התיאורטי הנלמד בקורס. להלן עיקרי הנושאים הנלמדים בקורס ומלווים בתמונות להסבר ולהמחשה:

  1. השפעת תהליכי טיפול בשפכים שלישוניים על ריכוז החיידקים במדיום. במסגרת נושא זה, אנו אומדים את יעילות שיטות הטיפול השונות הנפוצות במתקני הטיפול בשפכים עירוניים, בהרג החיידקים. שיטות העיקור הנפוצות הינן קרינת U.V ותהליכי חמצון.
  2. שימוש במערכת בקטריאלית מדווחת בזמן אמת על נוכחות של רעלנים במים ובשפכים. במעבדה זו אנו עושים שימוש בחיידקים המכילים מערכת מדווחת מולקולארית המסוגלת להפיק אור כחול שניתן לכמתו באמצעות מכשיר הנקרא לומינטור. המערכת המדווחת נמצאת בשימוש בתעשיית המים (בטחון מים) ובמתקני טיפול בשפכים עירוניים ותעשייתיים ומטרתה לאפשר אינדיקציה כמעט באופן מיידי להימצאות של רעלנים או מולקולות הפוגעות בחיידק. מערכות מדווחות אלו מאפשרות למהנדס להבין באם זרם השפכים המגיע למכון הטיפול בשפכים עלול להזיק לתהליך הביולוגי המשמש כרכיב טיפולי מרכזי.
  3. ניהול מאגרי מי גלם לשתייה. נושא זה כולל היבטים תפעוליים וניטורים במאגרי מים מתוקים הכוללים שמירה על איכות המים וחסכון תפעולי בהפיכת מי הגלם למי שתייה. במסגרת לימוד ניהול מאגרי מי גלם לשתייה, אנו מבצעים מעבדה על פלטפורמה שטה באגם הכנרת. במהלך המעבדה אנו מנטרים נתונים כימיים ופיסיקלים של האגם (שיכוב תרמי, דגימת קרקעית האגם, מליחות, אלקליניות וחנקות) ובנוסף, מבצעים תצפית מיקרוסקופית על מארג המזון בכנרת כחלק ממערכת אקולוגית תקינה.
  4. מכוני טיפול בשפכים סניטאריים (מטש"ים), בנויים על עקרון תהליך העיכול הביולוגי בו חומר אורגני מסיס שאינו ניתן (כלכלית) להפרדה מהמים הופך לחומר אורגאני שאינו מסיס (חיידקים). יציבות התהליך הביולוגי ואופן תפעולו יקבעו באופן מכריע את איכות הקולחין היוצאים מהמט"ש. במטרה להשיג יציבות תהליכית, יש להתחשב במספר גורמי מפתח בניהם: איכות השפכים הנכנסים ויציבות הרכבם, נתוני התכן של המתקן (זמני שהייה), מחזורי חנקן וזרחן והממשק ההידראולי בין התהליך הביולוגי לתפעול המתקן השוטף (גיל בוצה, קצב סחרור להרחקת חנקות). מטרת המעבדה לאפשר לסטודנטים הצצה למארג המזון הנמצא בליבת התהליך הביולוגי, תוך כדי לימוד אפשרויות המידע הניתן להפיק מתמונת המצב המיקרוסקופית: שלמות המארג (השפעה על נצילות התהליכית), גיל הבוצה, ביואינדיקטורים ועוד. תוצרי האנליזה המיקרוסקופית מאפשרים לנו להעריך את יעילות הטיפול במט"ש ואף לספק תחזיות למצבי עקה שונים העלולים לפקוד את המט"ש ובכך לאפשר התארגנות תפעולית מבעוד מועד להקטנת הנזק התהליכי.

מעבדה בניהול מאגרי מי גלם לשתייה – מעבדה שטה

מעבדת המחקר בפלטפורמה שטה, בדרך אל אתר הניטור האוטונומי בנקודה העמוקה ביותר באגם הכנרת. מצד שמאל, תחנת ניטור אוטומטית, הדוגמת ומבצעת אנליזה כימית של המים מידי מספר שעות את עמודת המים בעומקים שונים.

בחינת מארג המזון בכנרת: איסוף יצורים זעירים (פיטופלנקטון וזואופלנקטון) באמצעות רשת בעלת צפיפות חורים של 64 מיקרון (ימין), ריכוז הדגימה והיסתכלות מיקרוסקופית (שמאל, זיהוי של זואופלנקטון מסוג קוקופודים).


ביצוע אנליזות של כימיה של המים: טיטרציה לאמדן ריכוז יוני אמוניום וניטריט.

מעבדה לניטור מארג המזון במכוני טיפול בשפכים עירוניים

סטודנטים להנדסת תעשיות מים מבצעים מערכי מעבדה שונים במהלך השתלמותם המקצועית.


ניטור מארג המזון בדגימה שנלקחה מביוריאקטור של מפעל לטיפול בשפכים. בתמונה מצד ימין מיקרואורגניזם מסוג רוטיפר (הגדלה x400) ואילו בתמונה מצד שמאל מיקרו-אורגניזמם מסוג attached ciliate הגדל על חלקיק פלוק (הגדלה x1000).

צביעת חלקיקי פלוק בסמן מולקולרי פלורוסנטי מסוג SYTO9 למיפוי התפלגות החיידקים בחלקיק (תמונה שנלקחה ממיקרוסקופ אפי-פלורוסנטי). ימין הגדלה – x400, שמאל הגדלה x1000. חלקיקי הפלוק הינם מבנים ביולוגים המכילים מיקרואורגניזמים ומהווים את הבסיס לקיום תהליך העיכול של החומר האורגני המומס הנמצא בשפכים עירוניים.