כנס מדעי ראשון מסוגו של המחלקה ללימודי ארץ ישראל

דר' מרדכי אביעם, מהמחלקה ללימודי ארץ ישראל והמכון לארכיאולוגיה גלילית במכללה האקדמית כנרת, יוזם כנס מדעי ראשון מסוגו: ממגדל נוצרים ועד עיר מבצר, מבצרים ומצודות בצפון הארץ מהכנענים ועד צה"ל. הכנס יערך ב - 6 בדצמבר 2012, במכללה האקדמית כנרת.

עד היום לא נעשה כנס מדעי מנקודת מבט העוסקת במצודות ומבצרים שהוקמו בצפון הארץ לאורך הדורות.
ארץ ישראל בכלל והגליל בפרט, היו לאורך הדורות זירת מלחמות וקרבות כמו גם אזורי גבול בין ממלכות ומדינות. מטרת הכנס הזה הינה לנסות ולאסוף את המידע על הביצורים למינהם, להציגו ולדון בו בפני החוקרים והמתעניינים.

כך למשל, יתחיל הכנס בשלוש מצודות שהיו שייכות לשתי ערי מדינה כנעניות גדולות בתקופת הברונזה התיכונה, לפני כ- 4000 שנים: העיר הקדומה ששכנה בתל כברי במערב הגליל והעיר הגדולה, חצור, ששכנה במזרחו.
גם בימי ממלכת ישראל הקדומה, היה הגליל גבול בין פניקיה לממלכת ישראל ובשתי מצודות כאלו תעסוק אחת ההרצאות בכנס.
שלוש הרצאות יעסקו במצודות נוכריות ויהודיות בימי הבית השני ושלוש הרצאות יעסקו במצודות המרשימות של המוסלמים והצלבנים שהוקמו בגליל, כולל החפירות החדשות במונפורט שליד מעלות, אך גם במצודות המוסלמיות שהיה להם תפקיד חשוב במלחמה בין אמירי הגליל ולבנון במאה ה 17.
את הכנס יחתום מושב שיעסוק בביצורי העת החדשה בצפון הארץ, ממבצרי ה"טיגרט" הבריטיים, דרך ביצורי צה"ל בגבול המזרחי עם ירדן במלחמת ההתשה, ועד לתפישת הביטחון של צה"ל כיום אל מול האויב בלבנון.

בכנס ישתתפו חוקרים מהמכללה האקדמית כנרת, אוניברסיטת חיפה, אוניברסיטת ת"א, האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת בר אילן, רשות העתיקות והמכללה האקדמית תל חי. את ההרצאה האחרונה יציג קצין הנדסה של פיקוד הצפון.

הכנס יהיה פתוח לציבור הרחב ובכוונת המארגנים גם להוציא לאחר מכן ספר שבו יכונסו לא רק מאמרים שהוצגו בכנס אלא גם מאמרים נוספים העוסקים באתרים נוספים, שבחלקם הגדול ניתנים לביקור והתרשמות.

לחץ לתוכנית והרשמה לכנס