כנס ראש פינה השלישי לתולדות היישוב היהודי

פרופ' חיים בן דוד, ראש המחלקה ללימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית כנרת ואנשי סגל נוספים מהמחלקה ייקחו חלק בכנס ראש פינה השלישי לתולדות היישוב היהודי בגליל

לכנס ראש פינה השלישי לתולדות היישוב היהודי מטעם "המדרשה למורשת ישראל" בראשות הרב אברהם דוידוביץ והקתדרה ללימודי ארץ ישראל במכללה האקדמית כנרת, בראשות פרופ' חיים בן דוד, יגיעו מיטב חוקרי התקופה מאוניברסיטאות רבות בארץ. הכנס יערך ב 22-23 ביולי 2012, ג'-ד' באב בראש פינה.

קהילות ומרכזי תורה באירופה הוחרבו ע"י לוחמי הצלב שיצאו למלחמה במוסלמים בארץ הקודש. הצלבנים הקימו את בירת ממלכתם בעכו. אך מה קרה ליהודים בגליל, כאשר נפגשו עם לוחמי הצלב ? ומה קרה ליישוב הגלילי לאחר כיבוש הארץ בידי צלאח א-דין המוסלמי ?

בכנס ראש פנה השלישי לתולדות היישוב היהודי בגליל, יעסקו השנה בתקופה הצלבנית והממלוכית. זו התקופה שלפי מסורות הרמב"ם הובא לקבורה בטבריה, הרמב"ן כתב בעכו את 'איגרת המוסר' לבנו, בעלי התוספות פעלו בעיר. עכו הפכה למרכז תורני מפואר במשך כ-100 שנה. תיירים יהודים כבנימין מטודלה ערכו מסעות בגליל ותיעדו אותה,רבי אשתורי הפרחי כתב ספר הלכה שקובע את גבולות הארץ, ועולים מהתפוצות החלו במסורת 'עליה לרגל' לקברי צדיקים.

לכנס יגיעו מיטב חוקרי התקופה מכל האוניברסיטאות: פרופ' אלחנן ריינר, גדול החוקרים של התקופה, יפתח את הכנס. ירצו דיקן מכון לנדר פרופ' יוסף תבורי, ראש המגמה ללימודי א"י במכללת אורות ד"ר איל דוידסון, ד"ר ענת פלד וד"ר מיקי ארליך מהמחלקה ללימודי המזרח התיכון באונ' בר אילן, ד"ר איל בן אליהו מאוניברסיטת חיפה ועוד. כמו כן יתקיימו סיורים לטבריה הצלבנית עם ד"ר חגי בן ארצי והארכיאולוג יוסי סטפנסק, ויפורסמו גילויים וממצאים חדשים.

לצד כנסים ארציים גדולים הנערכים בתשעת הימים בנושאי תנ"ך ומשפחה, מבסס כנס זה את מעמדו ככנס מרכזי בתחום ההיסטוריה והיצירה היהודית. היצירה הגלילית תופסת חלק נכבד מארון הספרים היהודי. בגליל נכתבה ונחתמה המשנה, חובר התלמוד הירושלמי, נכתב ספר התורה העתיק– כתר ארם צובא, חוברו פיוטים שנכנסו לסידור, יצרו הרמב"ן ובעלי התוספות, פעלו ויצרו גדולי הלכה כרבי יוסף קארו - ה'בית יוסף', גדולי הקבלה כרבי משה קורדוברו והאר"י, ונשמרה האחיזה היהודית בארץ ישראל.

בשנה שעברה השתתפו כ-400 איש חובבי א"י, מורים, מדריכים וחוקרים.

להלן ההזמנה לכנס, פרטים נוספים בדף האירוע של "כנס ראש פינה השלישי"