"קמפוס דרום" ומתחם תחנת הרכבת ההיסטורית בצמח

"קמפוס דרום", הנה עתודת הקרקע עליה מתבצע המשך הפיתוח הפיסי של המכללה האקדמית כנרת.
"קמפוס דרום" נבנה מדרום לכביש 92 (צומת צמח – צומת עין גב), הקמפוס הנו ל"תמונת מראה" לקמפוס הקיים מצפון לכביש 92.

ב"קמפוס דרום" שלושה מרכיבים עיקריים:

1. מעונות הסטודנטים של המכללה האקדמית כנרת.

2. ה"מרכז ללימודי ארץ ישראל", מתחם הרכבת ההיסטורית של צמח (בחזית המעונות).

3. "מבנה המצוינות" – נמצא בשלבי תכנון מתקדמים.

"מעונות כנרת" מעונות הסטודנטים של המכללה האקדמית כנרת

באוגוסט 2015 נחנכו שלשה מבני מעונות סטודנטים (מתוך שבעה שאמורים לקום בעתיד). בשלושת המבנים 249 מיטות.
המעונות תוכננו על ידי האדריכל פרופ' גבי שורץ, ביניהם ניתן לראות מדרום את שדות העמק המוריקים ומצפון את תכול הכנרת. מחלונות המעונות ניתן לראות את: הכנרת, הרי הגולן והגלעד רכס ברניקי ומפגש שלושת הגבולות.
המעונות הוקמו בתוך קמפוס המכללה לרווחתם של הסטודנטים הבאים מקרוב כמו גם מרחוק.

המרכז ללימודי ארץ ישראל - בחזית המעונות, מתחם תחנת הרכבת ההסטורית של צמח

"המרכז ללימודי ארץ ישראל", במתחם תחנת הרכבת ההיסטורית של צמח אשר היה בעברו, תחנת קצה ייחודית בשרשרת "תחנות רכבת העמק", מהווה אכסניה ייחודית לחוקרי ואוהבי ארץ ישראל. אך טבעי הוא שמתחם תחנת הרכבת ההיסטורית של צמח, נבחר לשמש כאכסניה הקבועה של המרכז ללימודי ארץ ישראל. מתחם אשר מכיל בין כתליו ההיסטוריים בכפיפה אחת: סטודנטים, חוקרים, מטיילים שאחד משותף לכולם: אהבת ארץ ישראל!
מתחם המרכז ללימודי ארץ ישראל, (בחזית מעונות הסטודנטים), משתרע על פני שטח של כ 8.333 ד'. מרכיבי המתחם: המחלקה ללימודי ארץ ישראל, מכוני המחקר במכללה וממרכז מבקרים אשר מתאר את היסטורית התחנה. מבני תחנת הרכבת המשוחזרים משמשים ככיתות לימוד. המרכז פתוח בחלקו לקהל הרחב ומהווה "תחנת עצירה וביקור מרכזית" עבור מטיילים ותיירים בצפון בכלל ובסובב כנרת בפרט.

החלקים המרכיבים את המרכז:

1. המחלקה ללימודי ארץ ישראל – מסלול לימודים לתואר ראשון (B.A) בלימודי ארץ ישראל. מסלול מהגדולים במדינת ישראל, בראשו עומד: עומד דר׳ יעקב (יקי) אשכנזי.

2. מכוני מחקר במסגרת לימודי ארץ ישראל

המכון לארכיאולוגיה גלילית
המכון שם לעצמו למטרה לקדם את המחקר והפעילות הארכיאולוגית של הגליל וצפון הארץ. ייזום חפירות ארכיאולוגיות וסקרים ארכיאולוגיים בראשו עומד ד"ר מרדכי אביעם.

מכון כנרת ע"ש דן שומרון לקשרי חברה, ביטחון ושלום
מכון כנרת ע"ש דן שומרון, הוקם במכללה האקדמית כנרת במטרה לקדם את המחקר והלימוד של יחסי הגומלין בין החברה לבין סוגיות הביטחון במדינת ישראל, בראיה רב תחומית והשוואתית. בראש המכון עומד ד"ר זאב דרורי, מומחה בעל שם עולמי לחקר קשרי חברה וצבא.

הקתדרה לחקר ארץ ישראל על שם דוד בורנבלום
הוקמה לפני כחמש שנים ביוזמת מר ברט בורנבלום ממפיס-טנסי, לזכר אחיו דוד. מחזיק הקתדרה הוא ד"ר יעקב אשכנזי, במסגרת הקתדרה מתקיימים מדי שנה שני כנסים מדעיים העוסקים בחקר ארץ-ישראל. הקרן אחראית גם על תמיכה בחוקרים ובסטודנטים.

3. השתלמויות, העשרה והכשרה מקצועית
קורס מורי דרך

שותפים להקמת המרכז ללימודי ארץ ישראל
אדריכל פרויקט "קמפוס דרום", פרופ' גבי שורץ, ממשרד בסנסוף אדריכלים
אדריכל נוף אמיר בלום, ממשרד מילר בלום
1. המכללה האקדמית כנרת.
2. המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל.
3. קק"ל.
4. מועצה אזורית עמק הירדן.
5. קרן רש"י.
6. רכבת ישראל.

לחצו כאן למידע נוסף ולמרכז המבקרים

"מבנה המצוינות"

"מבנה המצוינות", אשר יבנה בשטח המכללה האקדמית כנרת, אמור לתת מענה לפיתוח האקדמי הטכנולוגי מדעי המואץ בו נמצאת המכללה בשנים האחרונות והינו חלק מתכנית החומש של המכללה אשר הוגשה לות"ת.
תכניות הלימודים הקיימות ואלה העומדות להיפתח ובראשן המחלקות ל: הנדסת מים והנדסת אנרגית גז ונפט, מצריכות מעבדות חדשות מתקדמות ונוספות על אלה הקיימות כעת במכללה.
בניית מבנה המצוינות על המעבדות המתקדמות שבו יאפשרו למכללה ולגורמי תעשייה באזור ומחוצה לו, להגשים חלום של שילוב בין אקדמיה לתעשייה כאן בפריפריה הצפונית.
המכללה הקצתה שטח של כ 10.5 דונם ב"קמפוס דרום" (מדרום לךכביש 92) לפיתוחה הפיסי בחומש הקרוב.

ייעוד המבנה וחלקים עיקריים:

המבנה ייתן מענה לפיתוח האקדמי, מדעי טכנולוגי המואץ בו נמצאת המכללה בשנים האחרונות. בית הספר להנדסה יהיה המשתמש העיקרי במעבדות המשוכללות אשר יקומו במבנה זה. בית הספר להנדסה.
המעבדות המשוכללות ישמשו גם את המרכז האקדמי לנוער "כנרת" ותלמידי המרכז למחוננים ומצטיינים.
חלקים מרכזיים במבנה:
מבנה בן שלוש קומות.
מעבדות מתקדמות בתחומי המים.
מעבדות בתחומי האנרגיה גז ונפט.
מעבדות פיסיקה, כימיה, מחשבים, תלת מימד.
אולמות וכיתות לימוד.

הסיפור של תחנת צמח הוא חלק מהסיפור הכללי על תרומתה העצומה של הרכבת לפיתוחה של הארץ במחצית הראשונה של המאה העשרים. הוא גם חלק מסיפור המאבקים הפוליטיים, הלאומיים ואפילו הגיאו-פוליטיים אשר עיצב את ההיסטוריה של הארץ כולה, ושל עמק הירדן ואגן הכנרת בפרט.
אביה בדולח (84) היה בקבוצת ששת חבריו של דניאל קזין ז"ל, שיצאו מפורייה להגן על תחנת הרכבת ההיסטורית של צמח. אביה מסר את גרסתו לאירוע בו נפל דניאל קזין ז"ל. אביה אינו יודע מי נותר עדיין בחיים מבין חברי הקבוצה.
סיפורו של דניאל קזין ז"ל שנפל (15.5.48) בקרב בבניין בית המכס של תחנת הרכבת ההיסטורית של צמח. הסיפור סופר (בימים האחרונים) ע"י דודתו רות ישין (בעקבות שחזור תחנת הרכבת).
היוזמה המשותפת בין המועצה האזורית עמק הירדן, מכללת הכנרת, רכבת ישראל והמועצה לשימור אתרי מורשת בישראל הינה פעולה מבורכת וחשובה מאין כמותה.